Ședința CNSM din data de 10 aprilie 2025

2025-apr-11 | Întruniri

În data de 10 aprilie 2025 s-a desfășurat prima ședință din acest an a Consiliului general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM).

În cadrul întâlnirii au fost supuse analizei și deciziei membrilor CNSM lucrări care vizează politica macroprudențială și riscul sistemic, respectiv: (i) analiza periodică de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital, (ii) proiectul Raportului anual al CNSM pentru anul 2024 și (iii) analiza privind expunerile sectorului bancar românesc către Norvegia, având în vedere recomandarea Comitetului European pentru Risc Sistemic de recunoaștere prin reciprocitate voluntară a măsurii macroprudențiale adoptate de acest stat.

De asemenea, Consiliul general al CNSM a fost informat cu privire la: (i) riscurile sistemice la adresa stabilității financiare identificate de autoritățile membre în funcție de aria de competență specifică, (ii) modul de implementare de către destinatari a recomandărilor emise de Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială în anul 2024, precum și a celor emise în perioada anterioară, care nu au fost finalizate sau care au un termen permanent pentru implementare și (iii) rezultatele exerciţiului de testare la stres a securității cibernetice aferente sectorului bancar românesc.

Consiliul general al CNSM a aprobat Recomandarea CNSM nr. R/1/2025 privind amortizorul anticiclic de capital. Rata amortizorului se menține la 1 la sută, în condiții generale de incertitudine la nivel global, riscuri geopolitice, dar și în contextul unor echilibre macroeconomice tensionate la nivel intern. Accesul la finanțare al debitorilor eligibili rămâne neafectat, pe fondul nivelurilor adecvate de lichiditate și solvabilitate din sectorul bancar românesc, care permit acumularea rezervelor de capital.

De asemenea, membrii CNSM au decis neaplicarea prin reciprocitate voluntară a măsurii macroprudențiale adoptate de Norvegia, având în vedere nivelul de expuneri ale sectorului bancar românesc față de acest stat, cu mult sub pragul de materialitate sugerat.

Recomandarea și deciziile CNSM au fost aprobate de Consiliul general al CNSM cu unanimitatea voturilor exprimate.

Membrii Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială monitorizează cu atenție evoluțiile privind deteriorarea mediului economic internațional pentru a fi pregătiți să acționeze dacă situația o impune.

Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr.3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.