Ședința CNSM din data de 17 octombrie 2024

2024-oct-18 | Întruniri

În data de 17 octombrie 2024 s-a desfășurat cea de-a treia ședință din acest an a Consiliului general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM).
În cadrul întâlnirii au fost supuse analizei și deciziei membrilor CNSM lucrări care vizează politica macroprudențială și riscul sistemic, respectiv: (i) analiza periodică de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital, (ii) analiza periodică privind identificarea instituțiilor de importanță sistemică; (iii) rezultatele analizei periodice referitoare la instrumentul macroprudențial amortizorul de capital pentru riscul sistemic și (iv) neaplicarea prin reciprocitate voluntară a măsurilor macroprudențiale adoptate de Italia și Danemarca.
De asemenea, Consiliul general al CNSM a fost informat cu privire la: (i) impactul planurilor de finanțare ale instituțiilor de credit asupra fluxului de credite către economia reală, (ii) riscurile sistemice la adresa stabilității financiare identificate de autoritățile membre CNSM, în funcție de aria de competență specifică, (iii) caracteristicile și riscurile asociate expunerilor sectorului bancar asupra sectorului guvernamental, (iv) companiile nefinanciare de importanță sistemică din România, și (v) calendarul pentru măsurile naționale adoptate în urma recomandărilor Comitetului European pentru Riscul Sistemic (CERS).
Consiliul general al CNSM a aprobat Recomandarea CNSM nr. R/4/2024 privind amortizorul anticiclic de capital. Rata amortizorului se menține la 1 la sută, în condițiile persistenței unor riscuri sistemice, mai ales în perspectivă geopolitică, precum și a unor echilibre macroeconomice tensionate. Principalii indicatori de lichiditate și solvabilitate aferenți sectorului bancar românesc se situează peste media europeană și permit acumularea rezervelor de capital, în contextul unei politici de aliniere la tendința generală europeană de utilizare a instrumentelor macroprudențiale pentru întărirea rezilienței instituțiilor de credit.
Recomandarea și deciziile CNSM au fost aprobate de Consiliul general al CNSM cu unanimitatea voturilor exprimate.
Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr.3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.